1919 – 1953

När fiskaren Jemmie Andersson dog 1919 blev hustrun Serafia ensam försörjare till de fyra barnen Algot, Artur, Rosa och Åke. Hon startade då en fiskaffär och alla barnen, förutom Åke som flyttade till Göteborg, fick aktivt ta del av verksamheten. Rosa arbetade oftast i butiken, medan Algot och Artur fiskade.

 

Bild nummer två togs före 1953 då den nya affären byggdes och visar Serafias dotter, Rosa, utanför Fiskaffären i den lilla sjöboden. Makrillbackar på disken skvallrar om att dörjmakrillen kommit.

 

1953 - 1975

På bild nummer tre ser man Algot som stolt visar upp en Glansfisk på disken. Algot var en hängiven fiskare men sålde även fisk över disk eller åkte runt i norra delen av Bohuslän med sin Opel Olympia och sålde fisk med tillhörande varor.

 

Efter mamma Serefias död 1953 övertog Algot affärsverksamheten och en ny fiskaffär byggdes i anslutningen till den gamla fiskaffären.

 

På bild nummer fyra kan man se Artur i sin Julle. Intill väggen till höger sitter hans syster Rosa och brodern Algot, de övriga är vänner till syskonen. När Artur inte fiskade sålde han fisk från sin paketcykel i Samhället med omnejd. Han ropade ”färsk fesk” alternativt ”färsk makrell” beroende på säsong. Artur ansågs även vara en mycket duktig hummerfiskare.

 

1975 - 2020

Affären stängdes i mitten på 1970-talet, fram till 1997 användes lokalen som lager. Fastigheten köptes 1997 av Svenska Hummerakademien som sedan dess arrenderat ut fastigheten till olika verksamheter, inklusive Hummerkrogen sedan 2018.